Vind de juiste sneeuwketting

Weet u de bandbreedte, bandhoogte en velgmaat niet van uw wagen? Zoek dan via de König Fitguide!

Wetgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar dit is anders in andere landen binnen Europa. Gelukkig zijn er weinig wintersporters die overtuigd moeten worden van het nut van winterbanden en sneeuwkettingen, maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Zo is bijvoorbeeld in Zwitserland en Oostenrijk de wettelijke verplichte minimale profieldiepte 4,0 mm voor je winterbanden. Om duidelijkheid te scheppen in al deze regels, heeft branchevereniging VACO de wetgeving voor heel Europa in kaart gebracht. Voor de meest actuele informatie kun je altijd op de website van Bandveilig kijken.

Hieronder de wettelijke regels van de meest populaire Alpenlanden op een rij.

Duitsland

Nieuwe wetgeving per 1 januari 2018

Banden geproduceerd na 1 januari 2018 moeten als winterband verplicht het sneeuwvloksymbool (3PMS) dragen. Voor banden geproduceerd voor 1 januari 2018 geldt een overgangsregeling tot september 2024. Deze banden, alleen voorzien van het M+S-symbool, worden dan voor de wet nog gezien als winterband.

Winterbanden In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. De Duitse wetgeving omschrijft deze winterse omstandigheden als: ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Aanhangers en caravans vallen buiten deze verplichting. Bij ongeschikte banden onder het voertuig bedraagt de boete € 60,- en bij hindering van het overige verkeer € 80,-. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid. Dat laatste is dus zeker iets om op te letten.

Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen) en de sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximum snelheid is 50 km/u

Frankrijk

Winterbanden zijn verplicht bij een bord. Ook als er geen bord staat, kan bij een aanrijding schuld worden toegewezen. Je kunt ze dus maar beter onder je auto hebben zitten.

Winterbanden In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. De Duitse wetgeving omschrijft deze winterse omstandigheden als: ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Aanhangers en caravans vallen buiten deze verplichting. Bij ongeschikte banden onder het voertuig bedraagt de boete € 60,- en bij hindering van het overige verkeer € 80,-. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid. Dat laatste is dus zeker iets om op te letten.

Sneeuwkettingen Het is niet verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben. Op besneeuwde wegen zijn kettingen toegestaan, ongeacht welke periode. Op de Franse toegangsweg naar de Mont-Blanc-tunnel is het wel verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 1 oktober tot en met 30 april. Op sommige bergpassen is montage van kettingen op de aangedreven as(sen) verplicht. Dit wordt aangegeven met het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’. Na het bord ‘B44’ vervalt de verplichting. De maximum snelheid is 50 km/u

Het aantal kettingen is niet precies omschreven. Artikel 9 van het arrest van 18 juli 1985 luidt: ‘afneembare antislipsystemen moeten het vertrek, de besturing en de afremming van het voertuig garanderen’. Bij het gebruik van autosocken in plaats van kettingen moet er in de auto een sticker ‘Certifié Équipement Spécial’ aanwezig zijn

Zwitserland

Winterbanden in Zwitserland zijn verplicht bij een bord. Maar ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen. En als een voertuig zonder winterbanden rijdt en daardoor het overige verkeer hindert, kan de politie hiervoor een boete uitdelen

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). De maximum snelheid is 50 km/u. De kettingen moeten door het Federale Agentschap van de Wegen goedgekeurd zijn. Systemen van textiel (zoals de Autosock) zijn geen alternatief voor sneeuwkettingen.

Italië

Winterbanden Als je naar Italië gaat zijn winterbanden verplicht wanneer je het bord ziet en wel van 15 november tot en met 15 april. Daarnaast kunnen er per regio verschillen in deze periode tot verplichting zijn. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen. Als alternatief zijn zomerbanden met sneeuwkettingen ook mogelijk. De sneeuwkettingen moeten wel aan boord van het voertuig aanwezig zijn. In het Aostadal zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht van 15 oktober tot en met 15 april

Van 15 mei tot en met 15 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig verboden. Er worden forse boetes gegeven van € 419 tot € 1.682 en ook kan het kentekenbewijs worden ingevorderd.

Sneeuwkettingen Verplicht bij bord en verplicht aan boord bij zomerbanden van 15 november tot en met 15 april. De sneeuwkettingen moeten CUNA-gekeurd zijn.

Oostenrijk

Winterbanden Als laatste Oostenrijk, het meest favoriete vakantieland voor wintersporters. Hier zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) van 1 november tot en met 15 april. Als alternatief zijn sneeuwkettingen op de aangedreven as(sen) ook toegestaan als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt. Boetes variëren van € 35,- tot € 5.000,-.

Sneeuwkettingen Van 1 november tot en met 15 april zijn sneeuwkettingen verplicht aan boord voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen (of winterbanden) zijn verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. De maximum snelheid is 50 km/u. Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse Ö-Norm: V5117 (voor personenwagens). Producten uit landen die lid zijn van de Europese Unie en voorzien van een CE-nummer zijn ook toegestaan. Systemen ‘Nichtketten’ die vallen onder norm V5121 zijn niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.

Bovenstaande informatie komt van de website bandveilig.nl. Wil je nog meer informatie over winterbanden en sneeuwkettingen en ben je benieuwd hoe dit precies in andere landen geregeld is? Kijk dan op bandveilig.nl

Bron:VACO