Vind de juiste sneeuwketting

Weet u de bandbreedte, bandhoogte en velgmaat niet van uw wagen? Zoek dan via de König Fitguide!

Welke maat sneeuwketting heb ik nodig?

Ga je op wintersport en wil je sneeuwkettingen kopen? Bij Bosthonsport hebben we sneeuwkettingen in alle maten & design! Vul gewoon de breedte van de band, hoogte / breedte verhouding van de band en de inchmaat / velgdiameter in, en je vindt de sneeuwkettingen die geschikt zijn voor jouw banden. Gedurende de hele winter zijn alle design & maten van sneeuwkettingen grotendeels op voorraad. Levertijd is gemiddeld 3-5 dagen in België. Afhalen in Houthalen-Helchteren kan ook dan geniet niet je nog van extra service & instructies en gratis bijhorigheden als werkhandschoenen & knieplank.

Wij adviseren sneeuwkettingen op basis van de bandenmaat. Bepaalde auto's hebben specifieke sneeuwkettingen nodig. Raadpleeg altijd het instructieboek van je auto of neem contact op met je autodealer voor de expliciete eisen van jouw voertuig. Niet alle sneeuwkettingen zijn namelijk geschikt voor alle type auto’s. Wanneer sneeuwkettingen?

Het is handig van te voren uit te zoeken in welke landen een sneeuwketting is toegestaan, en wanneer deze verplicht is. Lees daarom ook "wetgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen"

Verschil tussen sneeuwkettingen en loopvlakkettingen

Bij het zoeken van een juiste sneeuwketting is het belangrijk dat je de toegestane maximale schakeldikte bepaalt. Er zijn drie soorten sneeuwkettingen: de standaard sneeuwketting, de extra dunne sneeuwketting en de loopvlak sneeuwketting. Een standaard sneeuwketting wordt om de band bevestigd. Dus ook aan de achterzijde van de band tussen de band en de wielkast. Hoe breder de banden van je auto hoe minder ruimte er in de wielkast overblijft voor het bevestigen van een sneeuwketting. Bij sommige auto’s is de wielkast ruimte te klein om een standaard of extra dunne sneeuwketting te plaatsen. In dit geval heb je een loopvlak sneeuwketting nodig om veilig de weg op te gaan in wintersport gebieden.

type sneeuwkettingen

loopvlak sneeuwketting

Een loopvlak sneeuwketting is een sneeuwketting die enkel op het loopvlak van de band bevestigd wordt. Wanneer er in het instructieboekje van jouw auto staat vermeldt dat er geen sneeuwkettingen toegepast mogen worden, bedoelen ze meestal dat er alleen een loopvlak sneeuwketting gemonteerd mag worden.

Een loopvlak sneeuwketting heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een standaard sneeuwketting. Een loopvlakketting is eenvoudiger en sneller te monteren. Dit komt doordat alle montage via de voorkant van het wiel gaat. Ook bij het demonteren gebeurd alles aan de voorkant van het wiel. Verder is de kans op wiel en velg schade bij de loopvlak sneeuwketting een stuk kleiner. Het belangrijkste voordeel is dat de loopvlak sneeuwketting speciaal gemaakt is voor auto’s met weinig tot geen wielkast ruimte.

loopvlak sneeuwkettingen

extra dunne sneeuwketting

Extra dunne sneeuwkettingen hebben een schakeldikte van 7 mm aan de binnenkant van het wiel. In tegenstelling tot een loopvlakketting wordt deze sneeuwketting wel aan de achterzijde van het wiel bevestigd. Dankzij de minimale schakeldikte is deze sneeuwketting ook geschikt voor auto’s met een minimale ruimte tussen het wiel en de wielkast

Het monteren en demonteren van deze sneeuwketting is niet heel moeilijk, je moet deze kettingen alleen wel bevestigen aan de achterkant van het wiel. Dit kost iets meer tijd en is lastiger dan wanneer je de ketting aan de voorkant kan bevestigen.

Let op: Controleer wel altijd goed in het instructieboekje van jouw auto of een 7 mm sneeuwketting geschikt is voor de auto, of dat je toch een loopvlakketting nodig heb

extra dunne sneeuwkettingen

Standaard sneeuwketting

Standaard sneeuwkettingen hebben dikkere schakels en zijn hierdoor dus niet geschikt voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast. Als je een standaard sneeuwketting plaats onder een auto met weinig wielkast ruimte is de kans groter dat je schade maakt. De schakels van een standaard sneeuwketting kunnen 9 mm, 10 mm, 12 mm of 16 mm zijn.

Deze ketting wordt ook aan de achterzijde van het wiel bevestigd. Omdat deze ketting dikke schakels heeft en aan de achterkant gemonteerd moet worden, moet er genoeg ruimte achter het wiel zijn. Het monteren van deze kettingen is niet heel moeilijk maar kost wel meer tijd dan bij een loopvlakketting.

Let op: Controleer wel altijd goed in het instructiebokje van jouw auto of een standaard sneeuwketting geschikt is voor de auto, of dat je toch een dunne sneeuwketting of loopvlakketting nodig heb.

loopvlak sneeuwkettingen